Flinke toename aantal ijssalons

Het aantal ijssalons in Nederland is de afgelopen tien jaar met bijna zestig procent gestegen tot 525 vestigingen. Dat baseert De Financiële Telegraaf op cijfers van onderzoeksbureau Van Spronsen & Partners. Het bureau keek daarvoor naar bedrijven die bij de Kamer van Koophandel als ijssalon staan ingeschreven.

De groei komt onder meer doordat de investeringen voor het starten van een ijssalon minimaal zijn, stelt Guido Verschoor van Van Spronsen & Partners. “Dat is een voordeel in economisch slechte tijden.” Verder helpt het ook dat het product in ontwikkeling is, zegt hij. Zo wordt er steeds meer nadruk gelegd op gezond en duurzaam ijs. Om ook in de winter open te blijven verkopen de salons daarnaast vaker andere producten als pannenkoeken, koffie of chocolade, zegt Eeuwe de Jong, voorzitter van de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders.

95 van de 525 salons zijn gevestigd in Noord-Holland, terwijl in Flevoland slechts vier bedrijven als ijssalon staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.