Supermarkten boycotten producten uit nederzettingen

Supermarktketens Aldi en Hoogvliet gevestigd in de Randstad en de regio Utrecht, verkopen geen producten meer die afkomstig zijn uit joodse nederzettingen in Palestijns gebied. Een derde supermarktketen, Jumbo, garandeert dat zijn huismerken vrij zijn van kolonistenwaar. Dat schrijft Trouw maandagochtend.

Aldi zegt tegenover de krant dat zij niet wil dat de producten ‘op enigerlei wijze ter discussie komen te staan’ en eist daarom van de leveranciers dat zij niets leveren uit bezet gebied.

Jumbo wil de bevestiging van zijn leveranciers dat de producten met het etiket ‘made in Israël’ ook echt uit dat land vandaan komen, en niet in de nederzettingen zijn geproduceerd. De klant heeft recht op eerlijke informatie, vindt Jumbo.

Albert Heijn, de grootse speler in de markt, houdt zich nog op de vlakte en wacht op een een advies van Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de branchevereniging van supermarkten.