Consumenten oriënteren zich online

Veel mensen oriënteren zich eerst online voordat ze in een fysieke winkel hun aankopen doen. 79% van de Nederlanders bekijkt eerst vergelijkingssites voordat ze overgaan tot de daadwerkelijke aankoop. Tegelijkertijd ‘showroomt’ 42%. Die kijken dus eerst in de winkel en kopen vervolgens online. Dat blijkt uit onderzoek van Ruigrok NetPanel onder ruim duizend Nederlandse consumenten.

Uit het onderzoek blijkt dat digitaal shoppen steeds gebruikelijker wordt. Het afgelopen jaar kocht 58 procent van de ondervraagden een of meerdere producten online.

De invloed van social media op het online aankoop-gedrag van Nederlanders lijkt minimaal. Vier op de vijf ondervraagde consumenten gaf aan niet of nauwelijks beïnvloed te worden doordat bedrijven die ze volgen op Facebook of Twitter iets aanraden.