‘Winkelleegstand voordeel voor ondernemende retailers’

Leegloop is niet de enige trend in retailvastgoedland. RetailTrends belicht drie tegenbewegingen in de Special Vastgoed in het oktobernummer, dat vandaag verschijnt. Een daarvan is artisan retail, als antwoord op webshops. Een voorbeeld dat de geleidelijk toenemende winkelleegstand kansen biedt aan ondernemende retailers.

Hoewel consumenten hun aankopen steeds meer online doen, liggen er offline volop kansen voor retailers. Zij kunnen in de fysieke winkels hun klanten meer beleving bieden door hun ambachtelijke vaardigheden te positioneren: artisan retail. In Groot-Brittannië zijn beauty salons en specialty food shops de twee snelst groeiende categorie shops, allebei voorbeelden van artisan retail. Ook Papabubble, een ambachtelijke snoepwinkel uit Barcelona, timmert aan de weg. De formule heeft inmiddels twee winkels in Amsterdam, en vestigingen in onder meer Tokio, New York en Seoel.

De bevordering van artisan retail is vaak gebaseerd op de geschiedenis van een plaats. Glasstad Leerdam heeft bijvoorbeeld talloze ambachtswinkels, antiekzaken en galeries. De gestimuleerde herbeleving van het verleden zorgt tegelijkertijd voor nieuwe dynamiek in winkelgebieden. In Amsterdam is sinds dit voorjaar een boerenmarkt op de Albert Cuyp en in Antwerpen zitten veel populaire restaurants en cateraars in een voormalig slachthuis.