Consument ziet het positiever in

Het Nederlandse consumentenvertrouwen ligt deze maand op de hoogste stand in ruim twee jaar. Dat maakt het CBS vandaag bekend. Het saldo van het percentage positieve en negatieve antwoorden staat deze maand op -27, zes punten hoger dan in september. In die maand bleef het vertrouwen nog onveranderd.

Alle onderdelen van het consumentenvertrouwen verbeterden. Zo zijn consumenten deze maand aanzienlijk minder somber over de economische situatie in de komende twaalf maanden. Ook de kijk op het afgelopen jaar is iets positiever. Gezamenlijk vormen deze twee de deelindicator ‘economisch klimaat’, die met tien punten omhoog ging.

De koopbereidheid groeide met drie punten. Dat komt doordat de kijk van consumenten op de eigen financiële situatie in zowel de afgelopen als de komende twaalf maanden verbeterde. Bovendien vinden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen als wasmachines en televisies minder ongunstig dan in september.