BoerenBond-winkels mogen naam behouden

BoerenBond Retail mag de naam BoerenBond blijven gebruiken voor zijn 73 winkels. Agri Retail probeerde dit via de rechter te verbieden. De Gelderse rechtbank concludeert dat Agri Retail weliswaar rechthebbende van het merk is, maar dat een verbod onevenredige schade zou opleveren voor BoerenBond Retail .

BoerenBond Retail en Agri Retail beëindigden eind augustus hun franchiseovereenkomst. De 73 winkels van BoerenBond werden ondergebracht in de organisatie van moederbedrijf De IJsvogel Holding, terwijl Agri Retail met 23 BoerenBond-winkels en 130 van Welkoop verder ging.

De uitspraak van de rechter zorgt voor ‘een tijdelijke coëxistentie van twee ketens onder dezelfde naam en hetzelfde merk.’ Het belang van Agri Retail moet volgens de voorzieningsrechter in dit geval wijken voor het belang van BoerenBond Retail. Die organisatie zou namelijk de merknaam moeten veranderen en zodoende logo’s en reclame-uitingen moeten aanpassen, waardoor ook de goodwill van de winkels vermindert. De voorzieningsrechter wijst er daarnaast op dat het ontvlechtingsproces dat gaande is, ertoe kan leiden dat BoerenBond Retail de naam BoerenBond toch mag blijven voeren.

Als gevolg van de uitspraak moet Agri Retail de proceskosten van ruim 6500 euro betalen. Tevens is het verplicht een digitale kopie van de klantgegevens van de BoerenBond Retail-filialen naar zijn voormalig partner te sturen. Daarbij wordt het hen verboden om nog langer met deze klantengroep te communiceren.