Optimisme retailers lager dan gemiddeld

Het economisch vertrouwen in de eurozone steeg vorige maand, maar retailers zijn juist minder optimistisch. Dat maakt de Europese Commissie bekend op basis van de Economic Sentiment Indicator (ESI).

Het sentiment ging in de retail met 0,9 punt achteruit. De commissie wijt dat aan een daling in de zakelijke verwachtingen van managers. Hun mening over de huidige zakelijke situatie veranderde niet. Wel beoordeelden ze hun voorraadvolumes positiever.

De index die het economisch vertrouwen van ondernemers en consumenten meet, steeg in de eurozone met 0,9 punt naar 97,8. In de gehele Europese Unie ging de graadmeter met 1,1 punten naar 101,8.

Het consumentenvertrouwen verbeterde met 0,4 punt opnieuw. Dat is vooral te danken aan een betere verwachting van de algemene economische situatie. In drie van de vijf grootste economieën van de eurozone nam het vertrouwen toe, stelt de commissie. Nederland loopt daarin voorop (+3,3), gevolgd door Frankrijk (2,6) en Duitsland (+0,8).