Huishoudens blijven minder uitgeven

Nederlandse huishoudens hebben in september 2,1 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand vorig jaar. De krimp is iets groter dan in augustus, toen de uitgaven met twee procent afnamen.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het CBS. De maandelijkse consumptieve bestedingen door huishoudens zijn al ruim twee jaar onafgebroken lager dan in dezelfde maand een jaar eerder.

In september besteedden consumenten 6,1 procent minder aan duurzame goederen, dezelfde krimp als in augustus. Consumenten gaven met name minder uit aan woninginrichtingartikelen en huishoudelijke apparaten. De krimp in bestedingen aan voedings- en genotmiddelen groeide van 2,1 procent in augustus tot 3,1 procent in september. Aan diensten gaven huishoudens 0,4 procent minder uit.