Bitcoin wint terrein

De virtuele munt bitcoin groeit in populariteit. Deze maand overschreed het betaalplatform Bitpay de grens van honderd miljoen dollar aan transacties met bitcoins. Bitpay verzorgt het betalingsverkeer voor ongeveer vijftienduizend ondernemers in tweehonderd landen. Aangesloten ondernemers krijgen hun betalingen in bitcoins direct omgezet in wettelijke betaalmiddelen.

In Nederland accepteren circa vijftig ondernemers de digitale valuta, met name webshops en kleine ondernemers. Consumenten kunnen sinds begin november met de cryptomunt betalen op restaurantwebsite Thuisbezorgd.nl. Dat gebeurt momenteel enkele honderden keren per dag.

DeOnlineDrogist.nl accepteert bitcoins nu bijna twee maanden. De webwinkel ontvangt naar eigen zeggen dagelijks één of twee bestellingen die worden betaald met de munt. “Ik geloof hier wel echt in”, zegt medeoprichter Joachim de Boer.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en beurswaakhond SEC noemden de virtuele valuta bitcoin eerder ‘een legitiem financieel betaalmiddel’. Beide partijen denken dat het online betaalmiddel niet snel verdwijnt en dezelfde voordelen en risico’s heeft als andere online betaalsystemen.
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft nog geen standpunt ingenomen over de bitcoin. Dat is volgens de bank niet eenvoudig omdat de munt niet binnen de richtlijnen en reikwijdte van wetgeving valt. Bitcoins hebben geen smetteloos imago, omdat criminelen de munt relatief vaak gebruiken om geld wit te wassen.

Ondanks dat zijn site de munteenheid accepteert, is Jitse Groen van thuisbezorgd.nl kritisch over bitcoins. “Je kan je afvragen of de bitcoin het betaalmiddel van de toekomst is. Ons grootste bezwaar is dat je niet weet waar het vandaan komt.” Groen gelooft wel in een digitale munt, maar een die door de overheid of de bank wordt uitgegeven. “Dan heb je hetzelfde bereikt, maar met een betere status.”