Mode- en woonbranche omzetten in de min

In 2013 hebben retailers in de fashion-, schoenen- en woonbranche minder omzet gegenereerd dan in 2012.  Dat maakt brancheorganisatie INretail bekend. De modebranche realiseerde 3,7 procent minder omzet, de woonbranche en schoenenbranche leverden beide 2,8 procent in.

Moderetailers die hoofdzakelijk herenkleding verkopen, zagen hun omzet over het laatste kwartaal van 2013 met 2,4 procent afnemen in vergelijking met dezelfde periode in 2012. De omzet daalde ook bij retailers in vrouwenmode (4,2 procent), kindermode (0,6 procent) en ondermode (2,6 procent).

In de laatste drie maanden van 2013 zag de schoenenbranche de omzet met een procent toenemen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De verkoop van damesschoeisel droeg daar aan bij met 0,8 procent in de plus. Opvallend was de verkopen van tassen en lederwaren, die steeg met 6,8 procent.

In het vierde kwartaal van 2013 was de opleving van de huizenmarkt positief voor de omzetontwikkeling van de woonbranche. De branche sloot dit laatste kwartaal van 2013 af met een stijging van 4,9 procent. De keukenbranche noteerde een stijging van 16,7 procent. Ook parketzaken (9,1 procent) en meubelzaken (3,1 procent) zagen de omzet toenemen. De woningtextielbranche boekte een kleine stijging van 0,4 procent.