Tuincentra willen gouden klant vasthouden

Tuincentra die de oprukkende bouwmarkten voor willen zijn, moeten investeren in de gouden kopers. Deze groep van klanten vormt een kwart van het totale klantenaantal van tuincentra. Zij zijn verantwoordelijk voor 65 procent van de bestedingen.

Bouwmarkten zijn steeds grotere concurrenten voor tuincentra door hun groeiende tuinsegment. Maar tuincentra hebben een hoge klantentrouw (62%) in vergelijking met bouwmarkten (40%). Klantentrouw is hierbij het percentage van de totale uitgaven binnen een tuincentra-segment dat bij een formule wordt besteed.

Tuincentra hebben met de gouden koper een sterke troef in handen. Dit type klant besteedt gemiddeld bijna tien keer zoveel als de ‘bronzen’ koper, waaronder vijftig procent van de klanten valt. Daarnaast is de gouden koper erg trouw. Van de honderd euro die ze besteden in tuincentra wordt gemiddeld 73 euro uitgegeven bij dezelfde formule.