Onderzoek door Minister Kamp voor wifi-tracking

In hoeverre mogen winkeliers de voorbijgangers op straat via hun mobiele telefoon volgen? Minister Henk Kamp van Economische Zaken bespreekt dit vraagstuk met het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Een klant die gevolgd wordt via wifi en een winkel binnengaat moet daarvan op de hoogte gesteld worden, vindt hij. Wie niet gevolgd wil worden kan dan zijn telefoon uitzetten. Hij stelt ook dat sommige klanten het handig vinden dat de winkel dan weet waar hun interesse ligt en waarvoor zij belangstelling hebben. De ontwikkeling in wifi-tracking moet niet zomaar afgeremd worden, liet hij aan de Tweede Kamer weten.

Eind januari maakte BAS Group bekend wifi-tracking uit te rollen naar al haar160 winkels. De formules Dixons, MyCom en iCentre informeren klanten over de wifi-tracking met behulp van bordjes en stickers. Het retailconcern meet zoal hoeveel bezoekers er binnen komen, hoe lang zij blijven en welke bezoekers al eerder een bezoek aan één van de winkelketens brachten. Ook wordt gemeten hoeveel van de mensen die langs de winkelruiten lopen, daadwerkelijk naar binnen gaan.