Vier op de tien supers op zondag open

Ruim veertig procent van de winkels van de grotere supermarktketens zijn op zondag geopend. Dat is een stijging van meer dan zestig procent ten opzichte van anderhalf jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van Distrifood.

In totaal zijn ruim 1700 supermarkten van de grote ketens iedere zondag geopend, tegenover nog geen zevenhonderd in september 2012. In anderhalf jaar nam het op zondag geopende Jumbo-vestigingen het hardst toe. In totaal heeft de Veghelse supermarktketen iedere zondag 269 winkels open, ten opzichte van 101 in september 2012. Albert Heijn zag het aantal op zondag geopende vestigingen met 146 winkels toenemen naar 546. PLUS heeft inmiddels 140 winkels op zondag open, gevolgd door Lidl (109), EMTÉ (58) en Aldi (52).

De groei in het aantal op zondag geopende supermarkten wordt grotendeels veroorzaakt door een aanpassing van de Winkeltijdenwet. Gemeenten mogen nu zelfstandig beslissen over zondagsopening, terwijl zij eerder nog gebonden waren aan het aantal inwoners in de gemeente.