Meer virtueel geld gelanceerd

IJsland krijgt op 25 maart 2014 een nieuwe munt. Naast de Kroon wordt een digitale cryptomunt, de Auroracoin (AUR) geïntroduceerd. Wanneer de munt wordt gelanceerd belandt het virtuele geld via een Airdrop in de digitale portemonnee van 330.000 inwoners in het land. Iedere inwoner krijgt gratis 31,8 Auroracoin overgemaakt. Het digitale geld komt letterlijk uit de lucht vallen.

De naam Auroracoin is een afgeleide van het noorderlicht (aurora borealis), dat men kan zien in IJsland. De afkorting AUR voor deze munteenheid is het IJslandse woord voor cent of munt. Het symbool voor de Auroracoin is verbonden met de heidense geschiedenis van het land: de rune “fé” betekent “geld”.

Achter het initiatief zit een anoniem persoon, ene Baldur Friggjar Odinsson. Net zoals de bedenker van de Bitcoin, Satoshi Nakomoti, is het een pseudoniem. De naam lijkt een samenvoeging van een aantal figuren uit de Noordse mythologie, waarin Odin de oppergod is, Frigg zijn echtgenote en Baldr zijn zoon. Zijn reden voor deze introductie is de slechte staat van de bankensector. In 2008 stortte de financiële sector in door het faillissement van de drie belangrijkste banken. Daardoor heeft de IJslandse overheid de internationale handel aan strikte regelgeving onderworpen. Deze regelgeving zou tijdelijk zijn, maar bestaat nog steeds. Dit betekent dat nog steeds alle buitenlandse valuta direct in de staatskas van de overheid belandt. Dit verlamt de buitenlandse investeerders, waardoor de economische groei stil staat.

Volgens Baldur Friggjar Odinsson is het huidige financiële systeem van IJsland kapot. Banken en overheden hebben een verbintenis waarin het slechtste in hen naar boven haalt. Een kleine groep mensen, de elite, heeft baat bij dit systeem. Het doel van Auroracoin is om de bevolking van IJsland te bevrijden van de wurggreep. Naast de bestaande oude economie omtrent de Kroon, legt Auroracoin de basis voor een nieuwe economie waarin de overheden en banken niet langer de controle hebben.

Meer soortgelijke initiatieven

Inmiddels ontstaan wereldwijd soortgelijke initiatieven. De meest interessante is Scotcoin die gisteren werd gelanceerd in Schotland. De inwoners van Schotland kunnen zich online inschrijven waarna iedere burger een digitale portemonnee krijgt die 28 miljoen Scotcoins bevat. In totaal worden 28 miljard Scotcoins gratis weggeven. De resterende twee miljard munten moeten “gemined” worden. Net als Auroracoin is de achterliggende gedachte om zich te verlossen van de grip van het centrale bank systeem. De inwoners van Schotland moeten zelf kunnen bepalen waar ze hun geld voor willen aanwenden. Ook hier staat Scotcoin voor vrijheid.

Het Rotterdamse initiatief Dam (De Alternatieve Munt) doet een poging om een online handelsplatform voor Rotterdamse ondernemers en ondernemende Rotterdammers te worden. Maar men denkt groter, een munt introduceren die gemaakt is “door, voor en van Nederlanders”. De PIMcoin (PIM) zou zo’n munt kunnen zijn. Op zes mei aanstaande, precies twaalf jaar na de moord op Pim Fortuyn, wordt deze munt gelanceerd. Het valutateken voor deze nieuwe munteenheid is “ƒ”, een directe verwijzing naar de gouden gulden van weleer. Onduidelijk is nog de manier waarop de munt wordt gelanceerd. De makers wachten hiervoor de lancering van Auroracoin en Scotcoin af om hiervan te leren.