Omzet Detailhandel plust in januari

De Nederlandse detailhandelsomzet is in afgelopen maand januari met 0,8 procent gestegen, ten opzichte van januari vorig jaar. De prijzen lagen 0,2 procent hoger en het volume nam met 0,6 procent toe.
Het statistiekbureau CBS verklaart de stijging door een gunstiger samenstelling van de koopdagen. Wanneer je hier geen rekening mee houdt, komt zowel de omzet als het volume ongeveer op hetzelfde niveau uit als in 2013.

Foodretailers hebben in januari een omzetstijging gerealiseerd van 2,1 procent. Speciaalzaken zagen hun omzet hard groeien (3,7 procent), terwijl supermarkten 1,9 procent noteerden. De non-foodbranche had evenveel omzet als in januari 2013 en het volume bleef gelijk. Daarmee noteert deze branche voor het eerst sinds september 2012 geen omzetkrimp. Winkels in bovenkleding beleefden de sterkste maand (plus 5,1 procent), gevolgd door winkels in huishoudelijke artikelen (plus 0,3 procent). De overige sectoren zagen hun omzet afnemen, waarbij textielsupermarkten met 1,7 procent de grootste daling noteerden.

Postorderbedrijven en internetwinkels hebben in januari een omzetstijging met 7,2 procent. Dat is veel minder dan de plus van 20,2 procent in december 2013, maar vergelijkbaar aan de groei in de overige maanden van 2013.