Gebruik plastic tas moet fors minder

EU-landen krijgen de opdracht om het gebruik van dunnen plastic plastic tasjes fors te verminderen. De milieucommissie van het Europees Parlement heeft een voorstel aangenomen om in vijf jaar tijd het gebruik met tachtig procent terug te dringen. In 2015 moet het al zijn gehalveerd.

Vorig jaar kondigde de Europese Commissie aan met regelgeving te komen, wanneer de lidstaten zelf geen acties voeren om de vermindering van tachtig procent te behalen. Het Europese Parlement wilt dat de Europese landen erop afgerekend kunnen worden als ze geen actie ondernemen. Zij zien dit als enige manier om dit milieuprobleem op te lossen.

De lidstaten mogen zelf bepalen hoe ze de vermindering behalen. Door een prijs te hangen aan plastic tassen is in Ierland een reductie van negentig procent behaald. Het proefproject in Tilburg, Deventer en Zoetermeer, waar negen winkelketens voor middelgrote en grote tassen minimaal tien cent per stuk rekenden, heeft de gewenste vermindering al bijna opgeleverd.