Banken maken retour-pinnen mogelijk

Wanneer klanten artikelen terugbrengen naar de winkel, kunnen zij het aankoopbedrag nu op hun bankrekening teruggestort krijgen. Rabobank biedt deze mogelijkheid tot retourpinnen sinds afgelopen woensdag aan in alle vestigingen van modeketen Score. De banken ABN AMRO en ING volgen dit jaar.

Een klant hoeft niet lid van de Rabobank te zijn om van de mogelijkheid gebruik te maken. De klant brengt een artikel terug, steekt hij zijn pas in de betaalautomaat en de winkelier geeft de opdracht om het aankoopbedrag te retourneren. Deze klant ontvangt als bewijs een ondertekende retourpinbon en krijgt het bedrag de volgende werkdag op zijn rekening teruggestort.

Ondernemers hebben voor deze dienst geen nieuwe betaalterminal nodig.  Zij hoeven de dienst alleen aan te vragen bij hun bank. Retourpinnen is alleen mogelijk voor aankopen die ook met een pas zijn afgerekend.