Retail mist miljoenen euro’s door trage pinboekingen

Retailers lopen elk jaar miljoenen euro’s mis doordat banken de pintransacties van consumenten in weekenden niet verwerken. Ook tijdens feestdagen worden pinbetalingen niet verwerkt. Detailhandel Nederland vindt dat dat beleid moet wijzigen.

Komend paasweekend ligt het betalingsverkeer vier dagen deels stil. Bij de consument die op donderdagavond of vrijdag een aankoop doet, wordt het bedrag direct van zijn rekening gehaald. De retailer krijgt het geld pas bijgeschreven op de dinsdag na Pasen. In zo’n paasweekend gaat het over vijfhonderd miljoen euro aan omzet waarover de winkels niet kunnen beschikken.

Daarnaast vangt de retailer geen rente omdat de banken het geld op een eigen rekening apart houden. Elk jaar moeten de winkeliers volgens de brancheorganisatie 110 dagen wachten op hun geld. Wanneer een weekend tijdens een maandwisseling valt is de situatie nog vreemder. Dan moeten de winkeliers omzet- en loonsbelasting betalen. Wanneer zij te laat zijn krijgen zij een boete.

De banken verrekenen betalingen via het Target 2-systeem van de Europese Centrale Bank. De centrale banken van de eurolanden hebben afgesproken dat het systeem tijdens weekenden en feestdagen gesloten is. Detailhandel Nederland roept de banken op hun beleid snel te wijzigen.