In 2015 meer online dan fysieke winkels

Het aantal webwinkels zal in 2015 voor het eerst het aantal fysieke winkels overstijgen, blijkt uit de Webwinkel Monitor (Casengo). In 2013 is het aantal webwinkels met 31 procent gestegen (ruim 59 duizend webwinkels). In 2012 bestonden er in Nederland 45 duizend webwinkels, terwijl vijf jaar daarvoor de teller op 15 duizend stond. Al jaren daalt het aantal fysieke winkels in Nederland, van ruim 111.200 in 2007 naar 106.100 in 2012.

Casengo verwacht dat het aantal webwinkels in 2015 voor het eerst hoger ligt dan het aantal fysieke winkels. De verwachting is dat de komende jaren het aantal webwinkels nog harder toe neemt. Iedereen kan een webwinkel beginnen, daar is geen grote investering of veel technische kennis voor nodig.

De meeste webwinkels verkopen kleding, gevolgd door sieraden, wijn, speelgoed en schoenen. In Friesland heeft ruim vier op de duizend inwoners een webwinkel: het meest van alle provincies in ons land. Inwoners van Zeeland beheren het minst vaak een webwinkel. 1,9 op de duizend Zeeuwen beschikt over een online winkel. De meeste webwinkels worden vanuit Amsterdam gerund (6,4 procent) gevolgd door Den Haag en Rotterdam.