Banken maken plan voor snellere pinbetalingen

Banken willen pin- en iDeal-betalingen binnenkort sneller verwerken. In november komen zij met een plan om de omzet sneller op de rekening van retailers te storten.

Ook gaan ze de mogelijkheid onderzoeken om betalingen die in het weekend gedaan zijn, sneller te verwerken. Een andere mogelijke optie is om het geld de eerstvolgende werkdag eerst over te maken aan winkeliers, en daarna pas af te schrijven.

Detailhandel Nederland klaagde april jl. dat winkeliers tientallen miljoenen euro’s per jaar mislopen vanwege gemiste rente-inkomsten. Betalingen die op de zaterdag worden gedaan, staan pas dinsdag op de rekening van retailers. Sommigen zouden hierdoor zelfs in betalingsproblemen komen. De brancheorganisatie noemt het onderzoek een belangrijke stap omdat de banken de problemen van winkeliers serieus nemen.

Banken lieten destijds weten dat de kern van het probleem bij De Nederlandse Bank ligt, die betalingen via de Europese Centrale Bank laat lopen. Ze waarschuwen daarom dat het niet eenvoudig zal zijn om de geldstroom te versnellen.