Webshops en bouwmarkten concurrent voor bouwgroothandels

Ongeveer de helft van bouwmaterialen wordt op locatie bezorgd na de bestelling via internet (13%) of de telefoon (36%). Installateurs zijn de koplopers, die bijna 40 procent via webshops bestellen. Stukadoors en schilders doen dat slechts met 2 á 3 procent van hun bestellingen.

Het aandeel in online bestellingen is langzaam gestegen in de afgelopen jaren. Het potentieel van webshops is groot in deze sector omdat bijna de helft van alle bouwmaterialen niet gekocht wordt na een fysiek bezoek aan een groothandel of bouwmarkt.

Wanneer klusbedrijven toch besluiten zelf naar de winkel te gaan was dat eerder voornamelijk naar de groothandel, waarmee ze een vaste relatie hadden. De rol van de groothandel wordt nu meer ingevuld door bouwmarkten en nieuwkomers in de online retail.  Deze bieden tegenwoordig steeds vaker professionele bouwmaterialen en –gereedschappen, als ook beleving en klusadvies.