Klanten van Jumbo kunnen betalen met creditcard

In ruim honderd winkels van Jumbo kunnen klanten na de zomer afrekenen met hun creditcard. Jumbo heeft de betaalmethode op enkele locaties getest en is inmiddels afgerond en positief geëvalueerd. Het aantal supermarkten dat creditcardbetalingen accepteert zal in de toekomst steeds verder toenemen. Dirk en Sligro-dochter EMTÉ accepteren creditcardbetalingen al sinds 2007.

De grotere supermarkten bleven achter doordat er bij creditcardbetalingen een percentage van de transactie afgedragen moet worden. Om de marges te handhaven accepteren veel supermarktketens alleen cash en pinbetalingen. Behalve extra kosten zijn ook morele overwegingen om de extra betaalmethode te weren. Door creditcardbetalingen te weigeren voorkomen de ketens dat ze voedsel op krediet verkopen.

Uit een analyse van betaalmethoden blijkt dat het bestedingsniveau van pinbetalers richting het einde van de maand terugvalt, omdat men het salaris dan nog niet heeft ontvangen. Wanneer klanten met kredietkaarten mogen betalen neemt de omzet met 8 procent toe. Dit inzicht kan eraan bijgedragen dat Jumbo creditcardbetalingen accepteert. De supermarktketen zelf noemt dat feitelijk onjuist en wil met deze service inspelen op de wensen van hun klanten.

Vanwege de extra kosten bij een transactie gaat Albert Heijn hierin nog niet mee. Alleen in de AH to-go-winkel op Schiphol kunnen klanten met een creditcard betalen, omdat daar veel reizigers komen. Ook is het in de stationswinkels van AH to-go mogelijk om met een creditcard te betalen, omdat exploitant NS Stations dat faciliteert.