Zeeman geeft geen gratis plastic tas meer

Zeeman is deze week gestopt met het meegeven van gratis plastic tassen aan zijn klanten. De textielsupermarktketen heeft de tassen in alle Nederlandse filialen vervangen door een statiegeldtas, zo maakt de retailer maandag bekend.

Zeeman startte vorig jaar in Tilburg een proef met de statiegeldtas, die voor een euro in de winkel te koop is. Klanten krijgen hun geld bij inlevering van de tas terug, ook als die vies of stuk is. De statiegeldtas is gemaakt van honderd procent gerecycled polyester en kan hergebruikt worden.

De winkelketen gaf bij de introductie al aan dat de statiegeldtas de plastic tasjes op termijn definitief moest vervangen. Nadat het alternatief ook in Amsterdam succesvol is getest, stopt Zeeman in alle Nederlandse filialen met het weggeven van plastic tassen.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu liet in april weten dat winkeliers er zelf voor moeten zorgen dat zij minder plastic tassen aan de klant meegeven, omdat zij anders met wetgeving komt. Een maand eerder had het Europees Parlement een voorstel aangenomen om het gebruik van plastic tassen in vijf jaar tijd met tachtig procent te verminderen. In 2015 moet het gebruik al zijn gehalveerd.

Voor een plan van aanpak wees Mansveld naar het proefproject in Tilburg, Deventer en Zoetermeer, waar negen winkelketens voor middelgrote en grote tassen minimaal tien cent per stuk rekenden. De pilot, waar Zeeman ook aan deelnam, leverde een daling op van het aantal uitgegeven tasjes per aankoop, variërend van 48 tot 77 procent.