Opening Primark positief voor Enschede

Primark Enschede opende vandaag haar deuren. Het pand in de binnenstad was vorig jaar nog van De Bijenkorf. Het heeft een oppervlakte van 7000 m2. De Federatie Centrum Ondernemers Enschede (FCE) zegt dat de binnenstad deze impuls nodig had, ook na het vertrekt van De Bijenkorf. De Verwachting is dat Primark voor 30 procent méér bezoekers zorgt. Deze veronderstelling is op basis van ervaringen met Primark in Almere en Eindhoven. Primark is nu gevestigd in het voormalige winkelpand van De Bijenkorf. Het pand is intussen grondig verbouwd en aangepast aan de doelgroep van Primark.

De komst van het kledingconcern naar Enschede levert 420 full- en parttime banen op. Daarvan worden 195 ingevuld door werkzoekenden met een uitkering. Deze zijn door het Werkplein, samenwerking van het UWV en de Twentse gemeenten, geselecteerd. Zij vonden een passende functie als verkoper, magazijnmedewerker, beveiliger of schoonmaker. Hieronder zijn ook mensen die tot de sluiting eind vorig jaar bij De Bijenkorf werkten.

De komst van het Ierse concern Primark is volgens het gemeentebestuur positief voor Enschede. Doordat meer bezoekers in de stad komen en omdat het gunstig is voor de werkgelegenheid.

De Ierse prijsvechter, die in 2008 in Rotterdam op Hollandse bodem trad, is met een opmars bezig. Het heeft geen onlineshop, plaatst geen advertenties en geeft bijna geen interviews, maar is wel actief op facebook.