Meer omzet en winst voor Zeeman

Met minder winkels heeft Zeeman vorig jaar meer omzet en een hogere operationele winst geboekt. De omzet nam toe met ruim drie procent naar 650,8 miljoen euro. De operationele winst verdubbelde ruim, naar 22,1 miljoen euro.

Omdat Zeemand dertien winkels heeft gesloten nam de gemiddelde omzet per filiaal vorig jaar toe. Zeeman heeft geprofiteerd van het afbouwen van de voorraad, waarmee de omloopsnelheid van producten wordt verhoogt. Ook wordt de omzetstijging deels veroorzaakt door de introductie van Zeeman XL-vestigingen in 2012. Deze winkels zijn twee keer zo groot als de traditionele vestigingen. Dit jaar zullen er tien bij gaan komen, volgens Zeeman.

Zeeman beschikt over meer dan 1200 filialen, waarvan iets minder dan de helft in Nederland staat. In België en Luxemburg heeft de textielketen zo’n driehonderd vestigingen. De retailer is ook met vierhonderd winkels in Frankrijk en Duitsland actief. De Nederlandse retailer ziet in Frankrijk veel kansen, omdat haar winkelnetwerk daar nog niet landelijk dekkend is.

De groei van Zeeman staat in contrast met de situatie bij branchegenoten. Hans Textiel ging in 2011 failliet en Piet Kerkhof sloot zijn deuren in 2012. Henk.nl ging voor de tweede keer failliet eerder dit jaar. TerStal boekte over 2013 een operationeel verlies van 1,77 miljoen euro op een omzet van 44,7 miljoen. Wibra heeft geen resultaten bekendgemaakt over 2013.