Franchisers slepen Albert Heijn voor de rechter

De franchisevereniging van Albert Heijn heeft besloten het moederconcern voor de rechter te slepen. Wat zij willen bereiken met hun rechtszaak is niet bekend. Daarover doen de ondernemers naar buiten toe geen mededelingen.

De franchisevereniging heeft onderzoek laten doen naar de financiële stromen tussen de franchisers en het Zaanse concern. Daaruit blijkt dat de zelfstandig ondernemers meer geld tegoed hebben van Albert Heijn dan van tevoren werd gedacht. Het zou gaan over een bedrag van tweehonderd miljoen euro.

Eerder al weigerden de franchisenemers van Albert Heijn vijftien procent te betalen van de goederenfactuur van week 51, de beste omzetweek van het jaar. Daarmee wilden zij Albert Heijn tot een andere houding dwingen. Er is voor beide partijen nog geen bevredigende oplossing bereikt. Het retailconcern gaat niet dieper in op de situatie omdat een publiek debat niet helpt in het vinden van een oplossing.