Jumbo gaf BN’ers vergoeding voor kerstspotje

De Bekende Nederlanders die hebben meegewerkt aan de dit weekend gelanceerde kerstcommercial van Jumbo kregen daarvoor betaald. De supermarktketen vertelt dat het gaat om een geringe onkostenvergoeding. Zij hoopt dat hiermee het misverstand over het doel van de actie de wereld uit is. Vanaf het moment dat de drie minuten durende spotje op tv te zien is, hebben veel mensen kritiek over het geld dat het spotje zou hebben gekost. Een hoeveelheid geld dat beter rechtstreeks aan goede doelen besteedt kan worden.

In de reclame zijn veel BN’ers en acteurs te zien die de kerstboodschap ‘een klein gebaar, een groot verschil’ de huiskamers in brengt. Meerdere maatschappelijke organisaties werkten eraan mee. Lange Frans, een van de BN-ers die mee heeft gedaan, meent: ”Er gebeurt vanuit de overheid niet zo heel erg veel en als de Jumbo dan initiatief neemt en met een aantal goede doelen samenkomt om iets moois te organiseren voor mensen die het echt nodig hebben… Dan moet je misschien van tevoren een klein beetje investeren om zoiets op poten te zetten, maar dan rol je wel zo’n actie in één klap uit”.

Jumbo zegt in een verklaring dat het doel van de kerstsingle is zoveel mogelijk mensen een mooiere kerst te bezorgen in de vorm van kerstdiners en kerstpakketten. “In tegenstelling tot wat nu op social media verschijnt hebben alle betrokken artiesten belangeloos meegewerkt aan de opname van het themalied, waarvan de opbrengsten ten goede komen aan negen maatschappelijke organisaties”, stelt Jumbo. Jumbo hoopt dat dit misverstand het doel van deze actie – aandacht vragen voor armoede en eenzaamheid – niet in de weg staat.

Deze combinatie van geld uitgeven en geld ophalen voor het goede doel schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Op Twitter verschijnen diverse meningen: dat geld dat Jumbo uitgeeft aan de clip en reclame van dat kerst-idee, hoeveel mensen zouden daarvan kunnen eten?

Lange Frans benadrukt dat wel degelijk geld wordt opgehaald voor daklozen en ouderen en dat de voedselpakketten worden bezorgd bij mensen die het nodig hebben. Naast Lange Frans zijn in de kerstcommercial te zien: Ernst Daniel Smid, Lois Lane, Thomas Berge, Rene en Natasja Froger, Jan en Monique Smit, Kees Tol, Willeke Alberti, Lee Towers, Dre Hazes, Kim Lian van der Meij, Ruth Jacott, Do, Jochem van Gelder, Nicolette Kluijver, Henny Huisman en de acteurs van de Jumbo-familie (waaronder Frank Lammers en Maike Meijer).